14 Aralık 2010

Linzer Kurabiyeler


     Geçtiğimiz Pazar uyanıp pencereden baktığımda karla kaplanmış sokak ve ağaçlar karşısında yapılacak en güzel şey tabi ki kurabiyeydi. Şeker hamuru kullanmadan farklı bir şeyler denemeye karar verdim ve daha önceden yapılacaklar listeme koyduğum “Linzer Kurabiyeler”  için kolları sıvadım.
     Linzertorte Avusturya’nın en ünlü tatlılarından biri. Avusturya’nın 3. büyük şehri Linz’de ortaya çıktığına inanılan tatlıya ait yazılı tarifler 18. Yüzyıla kadar uzanıyormuş.  Un, çekilmiş fındık, şeker, yumurta sarısı, limon kabuğu ve baharatlar kullanılarak yapılan bir hamurun içine siyah üzüm reçeli konup ,  üzeri  kafes şeklinde hamurla kapatılıyormuş.  Linzer kurabiyeler aynı malzemeler kullanılarak; ancak farklı bir formatta hazırlanıyor. Sandviç şeklinde iki kurabiyenin arasına reçel sürülüyor. Ayrıca üstteki kurabiyenin üzerine pudra şekeri dökülüyor ve de yuvarlak bir kalıpla alttaki reçelin gözükmesini sağlayan bir delik açılıyor. Geleneksel  olan bu kurabiyede asıl şekil yuvarlak olsa da kalp, çiçek gibi değişik şekiller de günümüzde popüler bir şekilde kullanılıyor. Siyah üzüm reçeli yerine yine birçok farklı reçel kullanılabilir. Ben babamın yaptığı kayısı marmeladı ve çilek reçelini kullandımJ
Her bir kurabiye için iki adet yuvarlak kesiyor, bir tanesinin üzerini kullanacağımız    şekile ait kalıpla kesiyoruz.

                         Fırından çıktıklarında biraz sade gözüküyorlar.



Alt katına koyacağımız kurabiyelerin üzerine reçelleri sürüyoruz.

                              Üst katlarını üzerlerine kapatıyoruz.

                 Pudra şekerini serpip, şekilleri reçelle iyice dolduruyoruz.


                                              Ve işte sonuç...


                                                Mmmmm..

4 yorum:

  1. Super gorunuyorlar

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Bülent:)

    YanıtlaSil
  3. Sabredip bu hayaline kavustugun için senin adına cok mutluyum :0) Mutluluğu ve sevgiyi hakeden güzel insan yakında farklı mutluluklar da seninle olacak ♥♥ minik annen:0)

    YanıtlaSil
  4. :)Çok teşekkür ederim canım minik annem bu içten düşüncelerin için. Bak gör bebişine neler yapacağım;) Sabırsızlıkla bekliyorum ve şimdiden planlıyorum hiç merak etme:)

    YanıtlaSil